India Reisverslag

Dag 19, Varanasi

Vandaag gaat de wekker om 04.30. Een ware kwelling, maar we slepen ons dapper het bed uit om een lauwe douche te nemen, ons aan te kleden en onze rugzak te pakken. Om 5 uur verzamelen we beneden in de lobby. De taxibusjes rijden ons naar de ghats, waar een sloep klaar ligt. We mogen hier plaats in nemen en krijgen allemaal een bananenblad met een waxinelichtje en wat bloemen erin. We varen langzaam de Ganges op, terwijl de zon opkomt. De ghats komen nu al tot leven. Overal zijn mensen zich aan het wassen of zitten mensen gewoon te kletsen. Sommige mensen wassen hun kleding. Tijdens de boottocht zien we een dode ezel en een dode waterbuffel in het water drijven. Ik moet er zelf niet aan denken me hierin te moeten wassen en ben blij dat ik mijn kleren gewoon onder de douche was met wat shampoo. Op een gegeven moment varen we langs een man die zijn yoga oefeningen aan de ghat doet. Het is echt leuk om te zien hoe iedereen zijn ding doet hier aan de ghats.

            Op de Ganges varen op dit tijdstip ook al verkoopbootjes rond. Hierop zitten jongens met allerlei koopwaar, er vaart zelfs een bootje met een draadloze tv waarop ze films of dvd’s laten zien die je kunt kopen. Een hele bijzondere ervaring.

 Na de boottocht keren we terug naar het hotel om te ontbijten. Het was pas 8 uur en we gingen de straat op om water te kopen, maar de winkels waren nog niet open! We hadden daar helemaal niet aan gedacht, voor ons gevoel was het al 11 uur.

 

Om 10 uur gingen we met de taxibusjes naar Sarnath, de plek waar Boeddha zijn eerste preek hield. Er staat een monument voor Boeddha, met daarbij een Bodi-boom. Ook hebben alle landen waar het boeddhisme is aangeslagen hier een tempel in hun stijl gebouwd. Hier gaan we er een paar van bekijken. We beginnen met een Indiase tempel, waar net een ceremonie gaande is. Daarna bezoeken we nog een Thaise, Japanse, Chinese en Tibetaanse tempel. Alle tempels zijn duidelijk verschillend en er hing een rustgevende sfeer.

            De busjes brachten ons daarna weer terug naar het hotel, waar Michiel en ik niets anders konden dan op bed gaan liggen. Twee uur later werden we al gewekt door de schoonmaker, die niet leek te begrijpen dat we niet wilden dat onze kamer nu schoongemaakt zou worden. Toch was het maar goed dat we opgeschrikt werden door de schoonmaker, we moesten namelijk toch Varanasi in om te eten vanavond.

 

Op straat houden we een fietsriksha aan en zijn we weer naar de ghats gereden. Onderweg zijn we nog bij een cd-winkel gestopt om een cd met de filmmuziek van Fanaa te kopen. Ik heb er helemaal zin in om die te beluisteren, maar zal toch moeten wachten tot we weer thuis zijn. Bij de ghats zien we leuke steegjes en hier zijn we doorheen gelopen. Er liepen tot onze verbazing ontzettend veel militairen door de steegjes, iets waar we later in het chique Indiase restaurant waar we die avond eten nog uitgebreid over praten. Ook zitten er in deze steegjes veel leuke winkels met haarsieraden, sjaals etc. Hier is echt van alles te vinden!

            Bij een chique Indiaas restaurant bestellen we allebei een thali en een fles water. We zitten aan het raam en hebben uitzicht over de straat én over de rest van het restaurant. Er is een airco aanwezig die de temperatuur aangenaam houdt. Hier komen alleen welgestelde Indiërs eten. Op straat is van alles te zien en wanneer we een hoop heisa zien blijkt er een stier op hol geslagen te zijn. Hij galoppeert één van de smalle en drukke steegjes in. Michiel en ik zijn maar wat blij dat wij ons op dat moment niet in het steegje bevinden.

 

Om 8 uur zou er een ceremonie plaatsvinden aan één van de grootste ghats. Hier besluiten we een kijkje te nemen. We nemen plaats op de trappen en kijken naar het schouwspel. Er wordt veel vuur gebruikt. Halverwege valt de stroom uit, wat de sfeer ten goede komt. Het gekke is dat de luidsprekers op straat gewoon door tetteren. De lucht ziet er echter onheilspellend uit en in de verte zien we bliksemschichten. Ook voelen we flink wat regendruppels. Bang voor een tropische moessonbui besluiten we terug te keren naar het hotel, waar we vroeg ons bed in duiken om heerlijk te slapen.

 

 

Lees verder...